Fogalomtár

Elakadt? Segítünk.

Összefoglaltuk a fontosabb szakkifejezéseket és tudnivalókat, melyek hasznosak lehetnek az Ön számára ajtó, ablak vagy kiegészítők vásárlása előtt.

Alakos ajtó

Előfordulhat, hogy bizonyos falfelületek nem teszik lehetővé a hagyományos, álló téglalap alakú nyílások elhelyezését. Ilyenkor lehet szükség a lehetőségekhez igazodó, egyedi kialakítású ajtókra. Leggyakrabban lépcsőfeljáró alatt, vagy tetőterekben, mindkét esetben a lap felső éle ferde, így követve a belső tér anatómiáját.

Automata küszöb

A korszerű ajtóknál, esztétikai és akadálymentesítési megfontolásból, egyre ritkább a hagyományos, ún. átlépő küszöb. Ehelyett, ha a helyiség funkciója megkívánja, az ajtólap aljába süllyesztett, láthatatlan automata küszöb teljesít szolgálatot. Az ajtó becsukásakor automatikusan ereszkedik a padlóra, és gumírozott felülete nagyfokú szigetelést biztosít.

CPL (Continous Pressing Laminate)

Gyűjtőnév, a piac igényeinek megfelelően nagy színválasztékban és a funkciókhoz igazodva többféle kivitellel készülő felület. A CPL felület gyártásakor a gyantát egy nagy hengerrel, folyamatosan préselik a hordozófelületre.

Dekorfólia

A mai beltéri ajtó kínálat belépő szintű terméke, papírfólia felülettel. Az utóbbi években sokat fejlődött nyomdatechnikai megoldásoknak köszönhetően meglepően szép, élethű rajzolatú ajtók készülnek belőle. Az ajtók családjának legsérülékenyebb felületű tagja.

Egyedi ajtó

A nyílászárók azon csoportja, melyek az ingatlan adottságaihoz igazodva, egyedi méretben és kivitellel készülnek, a vevő, tervező igényei szerint.

Festett ajtó

A mai festett ajtók másképp készülnek, mint a régi, helyszínen mázoltak. A Full festett ajtói például, alapfólia és alapozó festés után, festőkamrában, festékszórós technikával nyerik el végső, kifinomult formájukat. Természetesen nem csak a megszokott fehér színben, hanem a RAL, vagy NCS skála bármelyik árnyalatában.

Gérbe vágott

Nyílászáróknál leginkább a tokok, lécek gyártásánál használt módszer, amikor a keret illesztései 45 fokos szögben zárnak, hasonlatosan a képkeretekhez.

Hanggátló ajtó

Akkreditált laborban bevizsgált és minősített, a hang terjedését gátló nyílászáró. A Full hanggátló ajtajai akár 42 db hanggátlási tulajdonsággal rendelkezhetnek, természetesen erre a magas értékre elsősorban professzionális környezetben (stúdiók, orvosi rendelők, moziszobák stb.) van igény.

HDF (High Density Fiberboard)

Az MDF nagyobb térfogatsúlyú „testvére”, ezért akkor alkalmazzuk, amikor még nagyobb szilárdságra van szükségünk.

HPL (High Pressure Laminate)

A forgalomban lévő felületek legkeményebbike. Kifejezetten erős igénybevételű nyilászárók esetén használjuk (nedvestéri helyiségek, közintézmények stb).

Könnyített tömör forgácslap (VSP)

Nagy merevségű, és szigetelő képességű alapanyag. Elsősorban magas mechanikai igénybevételű, projekt környezetben használják, ahol a papírrács, vagy UDF lap már nem elég erős.

Könnyített tömör MDF (UDF)

Habosított, könnyű szerkezetű MDF ajtómag alapanyag. Szigetelő képessége magasabb, mint a papírrácsé, de nem olyan nehéz, mint a forgácslap. Közepes mechanikai igénybevételre ideális választás.

MDF (Medium Density Fiberboard)

Az asztalosipar legnagyobb mennyiségben felhasznált faalapú alapanya. Jól alakítható, homogén anyag ezért alkalmazása nagyon széles körű, ráadásul gyártásánál a fa minden része feldolgozásra kerül, semmi nem vész kárba, ezért környezetbarátnak is tekinthető.

Melamin akril laminátum

A CPL felületnél is magasabb minőséget képviselő alapanyag, mivel gyártásánál a HPL lemezek erősebb préselési technikáját alkalmazzuk. Készülhet faforgács, MDF és HDF hordozóra is. A Full a legutóbbi, legellenálóbb, legjobb minőségű anyagot építi termékeibe.

Papírrács betét

A modern ajtógyártás egyik legfontosabb alapanyaga, mely kis súlya és könnyű kezelhetősége, és ezekhez mérten nagy szilárdságot adó tulajdonságai miatt közkedvelt. Átlagos mechanikai igénybevételre tökéletesen megfelel.

Röntgen ajtó

Radioaktív terhelésnek kitett helyiségek izoláló nyílászárója, melynek két oldala és tokja meghatározott vastagságú ólomlemezzel készül. Bevizsgálása beszerelés után, a helyszínen történik.

Szabvány ajtó

Az ismert szabványok szerinti méretben készülő nyílászáró. Jelenleg Magyarországon az ajtóméretek terén az alábbi szabványok vannak forgalomban: MSZ - magyar szabvány, DIN (német), Önorm (Osztrák), PN (lengyel), CSN (cseh) és STN (szlovák).

Tűzgátló ajtó

Hazai és európai minősítő intézetek által tesztelt és bizonyítvánnyal ellátott nyílászárók, amik fő funkciója a tűz terjedésének adott ideig történő késleltetése, meggátlása. A Full azon kisszámú gyártók egyike, akik Magyarországon egyedi méretben készítenek ilyen ajtókat, melynek gyártását az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Intézet) rendszeresen ellenőrzi.